A legelső és leggyakoribb kérdés az szokott lenni, hogy mikor kell gáztervet készíteni?

A meglévő gázkazán cseréjétől eltekintve – minden gázvezetéket, gázmérőt érintő változást vagy új felhasználói gázrendszer kiépítését meg kell terveztetni egy épületgépész tervezővel, aki rendelkezik a megfelelő jogosultságokkal (G – Építmények gépészeti tervezése).

Két fontos fogalom van, amit tisztázni kell ahhoz, hogy tudjuk, milyen teendőink lesznek, elegendő-e gázszerelőt keresnünk, vagy szükségünk lesz tervezőre is.

Csatlakozó vezeték: a fogyasztási hely telekhatárától a gázmérő főcsapjáig, vagy – gázmérő hiányában – a fogyasztói főcsapig terjedő vezeték.

Fogyasztói vezeték: a csatlakozóvezeték végétől (gázmérőtől, ennek hiányában a fogyasztó főcsaptól) induló, és a gázfogyasztó készülék bemenő oldali csatlakozási lehetőségéig terjedő vezetékszakasz a beépített tartozékokkal együtt.

Ezen a képen látható egy családi ház gázvezeték szakaszai. Az utcai fővezetékről a telkünk határáig leágazó vezetékszakaszt elosztó vezetéknek hívjuk. A telekhatártól a gázmérőnk főcsapjáig tartó szakaszt csatlakozó vezetéknek hívjuk. Végül a mérőóránk által mért szakaszt, azaz a gázmérőtől a gázfogyasztó készülékig (gáztűzhely, gázkazán, konvektor) tartó szakaszt hívjuk fogyasztói vezetéknek.

Ezek után könnyebb lesz értelmezni az alábbi 4 esetet és megnézni, mikor milyen eljárási követelményeknek kell megfelelnünk:

 1. Egyszerűsített készülékcsere
  – Nem tervköteles, csak bejelentésköteles. Ez csak a meglévő gázfogyasztó készülékekre korlátozódik. Ennek pontos részleteiről itt olvashat.
 2. Készülékcsere
  – Tervköteles
  – Tervezői műszaki-biztonsági ellenőrzésre kötelezett (azaz a tervező végzi a kivitelezést követően a meót, nem a gázszolgáltató/engedélyes)
  – Csak a fogyasztói vezeték átalakítása és a kazáncsere megengedett
 3. Csatlakozó vezetéket és/vagy gázmérőt érintő átalakítás
  – Tervköteles
  – Elosztói engedélyes (gázszolgáltató) általi tervfelülvizsgálat (azaz a terv engedélyeztetése) szükséges
  – Elosztói engedélyes (gázszolgáltató) általi műszaki-biztonsági ellenőrzés szükséges
  – Fogyasztói vezeték átalakítása megengedett
  – Csatlakozó vezeték átalakítása megengedett
  – Gázmérő csere/áthelyezés, mely általában kapacitás bővítés/csökkentés, vagy gázmérő áthelyezésből adódik
 4. Új felhasználói rendszer létesítése
  – Tervköteles
  – Elosztói engedélyes (gázszolgáltató) általi tervfelülvizsgálat (azaz a terv engedélyeztetése) szükséges
  – Elosztói engedélyes (gázszolgáltató) általi műszaki-biztonsági ellenőrzés szükséges

Amennyiben bizonytalan a teendőket illetően, kérje szakmai segítségünket!