Új otthon vásárlásakor vagy a meglévő otthonunk felújításakor az esztétikai munkálatok mellett a fűtéskorszerűsítés az egyik legjellemzőbb felújítási teendő. Ennek keretében szinte minden esetben sor kerül új gázkazán beépítésére. De mit is kell tudnunk egy kazáncsere körülményeiről?

Két lehetséges megoldás van, nézzük végig mindkettőt, milyen esetben melyik érvényes ránk!

  1. Egyszerűsített kazáncsere

Abban az esetben, ha a jelenlegivel megegyező teljesítményű és besorolású gázkészülékre cseréljük a jelenlegi kazánunkat (és más munkálatot nem végzünk), nem szükséges engedélyeztetni a munkálatokat, csak annak bejelentése kötelező. Ez a feljogosított gázszerelő feladata, aki a csere elvégzését követő 2 munkanapon belül a szerelési nyilatkozat és a bejelentőlap átadásával bejelenti azt az illetékes földgáz-elosztónak vagy engedélyesnek. Az egyszerűsített kazáncsere pontos feltételeit a 11/2013. NGM rendelet 6. § szabályozza.

Az alábbi dokumentumokat szükséges beszerezni és a bejelentéshez csatolni:

  • Kéményseprő szakvélemény
  • EPH jegyzőkönyv, érintésvédemi nyilatkozat.

Összefoglalva, ha csak a meglévő gázkazánt szeretnénk lecserélni, elegendő, ha gázszerelőt keresünk. A jogosult gázszerelők névsorát a Magyar Mérnöki Kamara honlapján (mmk.hu) találjuk meg, ahol akár irányítószámra és szakterületre (G- Építmények gépészeti tervezése (Tervező)) szűrve megtalálhatjuk a lakóhelyünkhöz közel tevékenykedő gázszerelőket.

  1. Engedélyköteles kazáncsere

Minden más esetben a kazáncsere engedélyköteles, ami azt jelenti, hogy:

  • Kéményseprői szakvélemény szükséges a kémény megfelelő állapotáról
  • Gázvezeték kiviteli tervet kell készíttetni tervezővel, mely terven szerepel minden változtatás (gázkészülék, gázvezeték nyomvonal, gázmérő, stb)
  • A kivitelezési munkát a végleges kiviteli terv alapján kell elvégezni.
  • A kivitelezést követően a tervező végzi a Műszaki-biztonsági ellenőrzést, azaz ellenőrzi, hogy a munkálatok a terveknek és a hatályos jogszabályoknak megfelelően valósultak-e meg, nincs-e gázszivárgás, stb.
  • Ezt követően a gázszolgáltató üzembe helyezi a fogyasztói gázvezetéket, visszaszereli a mérőórát.
  • Az új gázkazánt üzembe helyezi a gyártó szakembere, aki igazolja e tényt a garancia indításához.

Amennyiben más berendezések is kicserélésre kerülnek (gázkonvektor, gáztűzhely, stb), változik a gázvezetékek nyomvonala, áthelyeznénk a gázmérőt más helyre, egyeztessünk egy épületgépész tervezővel, aki részletesen elmondja, mit hogyan tudunk megvalósítani. Ennek pontos meghatározásához helyszíni felmérés szükséges, majd a tervezést követően megkezdődhet a kivitelezés.

Segíthetünk?